Chef’s Table sezon 1 (2015)

Gotowanie to twoja pasja? Zobacz jak najwięksi kucharze na świecie osiągnęli swój sukces w serialu Chef’s Table. Przekonaj się, że gotowanie może być sztuką!

Pochodzą z różnych stron świata, pielęgnują różne wartości, które jednak składają się na ich miłość do gotowania. Proponuję nie oglądać serialu na głodzie, bo pocieknie Wam ślinka.

Massimo Bottura jest Włochem, który otworzył restaurację Osteria Francescana w Modenie. Jego droga do osiągnięcia doskonałości była długa i wyboista. Początkowo był taki sam jak inni, wtapiał się w tło. Dopiero podróże po świecie i nauka nowych smaków uzmysłowiła mu, że warto eksperymentować i ryzykować. W gotowaniu wspiera go jego żona, którą poznał w Ameryce. Zachowują tradycję i poszukują nowych dróg. Zobaczcie jedno z dań. Czyż nie wygląda fantastycznie?

Dan Barber to kolejna urzekająca postać ze świata smaków. Zachwyca osobowością stonowanego, spokojnego człowieka. Jest przy tym także nieśmiały.  Dan ceni głównie naturalne składniki. W jego restauracji nie zjecie niczego sztucznie przetworzonego. Warzywa są ekologiczne, nabiał świeży i wiadomo że w takiej restauracji nie będzie do czego się przyczepić. Zobaczcie. Blue Hill to nazwa odzwierciedlająca ideę tego miejsca 🙂

Francis Mallmann to kolejny z kuchennych rewolucjonistów. Uznać go można za dziwaka, indywidualistę. Jest nieprzystępny, nie zagrzewa długo miejsca, ceni sobie zmiany i wolność. Jego kuchnia to paleta smaków w której koneserzy spróbują mocnych, wyrazistych smaków i na pewno się nie zawiodą. Restauracja Patagonia Sur to bogactwo wyśmienitych doznań. Wystarczy spojrzeć na jego stronę internetową, by dojrzeć wyjątkowość. Ślinka cieknie 🙂

Pozostała trójka pierwszego sezonu również zapiera dech w piersiach. To jest wręcz niepojęte, co oni robią w kuchni i naprawdę z ogromną chęcią spróbowałabym wszystkich tych potraw, jeśli tylko by mnie było na to stać 🙂

Chef’s Table to serial dla fanów kulinarnych doznań. Można zaczerpnąć inspiracji, ale także  spojrzeć na gotowanie jak na dziedzinę sztuki. Trzeba przyznać, że to co robią najwybitniejsi szefowie kuchni nagradzani gwiazdkami Michelin, wykracza poza granice wyobraźni zwykłego konsumenta.

Zdjęcia: Bussines Insider